top of page

RDEČA barva

 

 

FIZIOLOŠKI POMEN RDEČE BARVE

Rdeča barva povečuje mišice, krepi telo, viša krvni tlak, pospešuje pulz, krvni obtok, izločanje adrenalina in delovanje jeter.
Rdeča barva je duševni stimulans.PSIHOLOŠKI POMEN RDEČE BARVE

​Rdeča barva je barva ognja in krvi, izraz življenja in moči. Neločljivo je povezana s strastjo, vročino in borbo.

​Psihološki učinki rdeče barve: moč, vitalnost, čutnost, udobje, odločnost, toplota, samozavest, prijateljstvo,...​

BARVA DUŠE

​​Če se radi oblačite v rdeče, ste impulzivni, energični in nagle jeze. Radi ste v središču pozornosti in želite biti najboljši v vsemu. Spolna sla in erotika se vam zdita pomembni.

​Če ne marate rdeče barve, je za to lahko kriva zavrnitev, poraz, mogoče bolezen.POMEN RDEČE BARVE V PROSTORU

​Rdeča barva je najprimernejša za jedilnice, saj spodbuja živahnost in družabnost ter vpliva na tek (ker spodbuja apetit in povečuje željo po hrani, se pogosto uporablja v restavracijah). Doma za hodnike in kuhinjo, v vrtcih za otroške igralnice, v šolah za telovadnice. Enostavno poživlja, npr. prostore z več telesne aktivnosti. Prostor bogati, a ga navidez zmanjša. Rdeča barva ni primerna za študijske sobe, delavnice, šolske razrede, pisarne, čakalnice v bolnicah,.. Prav tako ni primerna za prostore v katerih pričakujemo počitek oz. sprostitev (npr. spalnice).

POMEN RDEČE BARVE V AURI

​Oseba z rdečo barvo aure kaže željo, moč in vitalnost. Potrebo po zmagi in uspehu, po akciji in dejavnosti. Ljubezen do športa, vodenje, pogum, moč, konkurenca, boj, erotika, strast, praktičnost. Oseba ima željo po posesti, občutek pustolovščine in instinkt preživetja. Večina otrok in mladostnikov, posebej fantov ima rdečo barvo aure.POMEN RDEČE BARVE V FENG SHUI-JU

​​Rdeča barva v Feng Shui-ju je zelo ugodna. Pomeni toploto (ogenj), moč, srečo, slavo.POMEN RDEČE BARVE V SANJAH

​​Rdeča barva v sanjah pomeni veselje, zabavo, živalsko strast, spolnost in agresijo.

POMEN RDEČE BARVE PRI OBLAČILIH

​​Je najbolj intenzivna in čustvena barva. Barva ljubezni. Rdeča obleka je dobro opazna, a naredi osebo težjo. Ker je močna barva, ponavadi ne pomaga pri pogajanjih in soočanjih. Rdeča obleka izraža samozavest, kdor jo nosi se počuti zapeljivo in dominantno.


Rdečo barvo naj nosijo ljudje, ki jih muči žalost, ki so brezvoljni in potrebujejo spodbudo, ljudje ki si želijo opomoči, ki bi radi uspeli, uresničili svoje čilje, ki jim primanjkuje tekmovalnega duha, ljudje ki bi bili radi čutni in živahni.

Izogibajo naj se jo ljudje z visokim krvnim tlakom, ljudje nagle jeze, živčni in napeti, ljudje, ki se hitro utrudijo, imajo sindrom kronične utrujenosti, jih muči glavobol.POMEN RDEČE BARVE V SLUŽBI

​Rdeča barva je kot zaščitni znak uniform, kot simbol pripadnosti podjetju, sinonim za hitrost, potovanje, moč, gibanje, vztrajnost,...SIMBOLIKA RDEČE BARVE

​​Rdeča barva simbolizira navdušenje, energijo, strast, ljubezen, željo, hitrost, moč, toploto, agresivnost, nevarnost, ogenj, kri, nasilje,...

KROMOTERAPIJA

​​Rdeča barva stimulira in aktivira spolne žleze, blagodejno vpliva na koren hrbtenice, krvne celice, kri, mišice, izboljšuje delovanje nadledvične žleze, uravnoveša živčni sistem, pomaga pri slabi prekrvavitvi, prehladu, potenci. Veča srčno frekvenco, viša tlak in hitrost dihanja. Uporablja se v primeru anemije, astme, kroničnega kašlja, bolezni grla, okvar cirkulacij,...

​Z rdečo svetlobo se preprečuje tvorba brazgotin po ošpicah in kozah.
​Rdeče sevanje je uspešno pri zdravljenju anemičnih otrok.
Rdeča barva ima ugoden vpliv za razna vnetja.
Rdeča barva ima ugoden vpliv pri povečanju seksualne aktivnosti pri moških.
​Rdeča barva ugodno vpliva na hude depresije.POMEN RDEČE BARVE V KULTURAH IN VERI

​Na Japonskem je rdeča barva žensk.

Na Kitajskem je barva sreče (pregnala je zlobne sile in duhove) in bogastva.
Nevesto nesejo v rdeči poročni obleki in na rdeči nosilnici na kraj poročnega slavja. Ko se jima rodi otrok, jima prinesejo rdeča jajca za srečo in blagor.
V Koreji z rdečo barvo napišejo ime umrlega.
V katoliški cerkvi simbolizira kri in ogenj (Binkošti, Kristusovo trpljenje, praznike mučenikov), v evangeličanski cerkvi pa simbolizira apostolske in mučeniške praznike.
V Oceaniji in v določenih predelih Centralne Afrike je rdeča barva življenja (bolnike namažejo z rdečim okrom, da spodbudijo življensko silo).
Pri Aboriginih v Avstraliji je barva zemlje, pri Maorih na Novi Zelandiji pa barva za plemstvo in božanskost.
Nošenje rdečih trakov ali rut je pri nekaterih ljudstvih spadalo k poročnim običajem. Že v rimskih časih so neveste zavili v živo rdeče kose blaga (albanske, grške in armenske neveste še danes nosijo rdeč poročni pajčolan).
V starem Egiptu je bila rdeča dragocena barva, s katero so se krasile hčerke faraonov (ličenje ličnic, ustnic, nohtov).
Prvega človeka, Adama je Bog ustvaril iz rdeče zemlje (v hebrejšini pomeni rdeč oz. živ).
Rdeča je barva staroegipčanskega boga Reja, pri Rimljanih pa boga vojne Marsa.​
​V Južni Afriki in Slonokoščeni obali je barva žalovanja.​

SIGNALNA BARVA

​Rdeča barva je najbolj vsiljiva in kričeča izmed vseh, zato jo že od nekdaj povezujejo z nevarnostjo in je signal za požarno zaščito.ODTENKI RDEČE BARVE

​Odtenki rdeče barve: karmin oz. temno rdeča (tekmovalnost, načelnost), škrlatna (živahnost, nastanovitnost, sovražnost), magenta (trdnost, uspešnost, samozavest), oranžno-rdeča (čutnost, impulzivnost)

Vino, portovec, cinober, česšnja, terakota, granat, rubin, klaret, plamen,...

ZANIMIVOSTI O RDEČI BARVI

​Rdeča v Rusiji predstavlja lepoto.

V Indiji je rdeča simbol za vojaka.
V Južnoafriški republiki je rdeča barva žalovanja.
Rdečesrajčniki so bili vojaki italijanskega voditelja Garibaaldiji, ki so v 19. stoletju združili in ustanovili sodobno Italijo.
V Grčiji so za Veliko noč jajca barvali na rdeče za srečo.
Na Kitajskem je rdeča barva sreče in se uporablja pri porokah. Prav tako pri hindujcih in muslimanih.
Za stare Romane je bila rdeča znak za spopad.
V Angliji so telefonske govorilnice in dvonadstropni avtobusi rdeče barve.
V Indiji naj bi rdeča pika na čelu prinašala srečo.
Pri Aztekih je bila rdeča povezana s krvjo.
Rdeči amuleti naj bi pri mnogih kulturah podaljševali življenje.
Rdeča je najvišji lok na mavrici.
V finančnih krogih, predstavlja rdeča negativne obete.
​Čebele vidijo vse barve razen rdeče.
Ko zardiš pomeni, da ti je nerodno.
Rdeča zastava pomeni nevarnost.

 

 

Rdeča barva je topla in pozitivna barva, povezana z našimi fizičnimi potrebami in voljo do preživetja. Izžareva trdno in močno energijo.

 

Pomen rdeče barve je energija, strast in akcija.

 

Je spodbudna barva, saj v nas vzbuja čustva in nas motivira k ukrepanju. Spodbuja ambicije in odločnost. Kaže na močno voljo, pogon in vztrajnost. Daje zaupanje tistim, ki so sramežljivi, plahi ali imajo premalo volje.

 

Ker je barva fizičnega gibanja, v nas prebudi našo fizično življensko silo.

 

Rdeča barva je barva spolnosti in lahko v nas prebudi globlje in bolj osebne strasti, kot sta npr. na pozitivni strani ljubezen in seks, na negativni pa meščevanje in jeza.

 

Pogosto se uporablja za izražanje ljubezni, čeprav je veliko bolj povezana s seksualno strastjo in poželenjem. S to svojo seksualno energijo v najboljšem primeru ustvarja življenje, v najslabšem pa izraža jezo in agresijo, za ustvarjanje vojn in za uničevanje.

 

Če smo obkroženi s preveč rdeče barve, lahko postanemo razdraženi, razburjeni in jezni. Če je rdeče barve premalo postanemo previdnejši, manipulativni in prestrašeni.

 

Pozitivne lastnosti rdeče barve so: akcija, energija, hitrost, jasnost in samozavest, zanimivost, moč, strast, spontanost, odločnost, pogum,...

 

Negativne lastnosti rdeče barve so: agresivnost, dominantnost, jeza, vzkipljivost, neusmiljenost, nestrpnost, zamerljivost, nasilnost, sovraštvo, brutalnost,...

 

 

bottom of page