top of page

ORANŽNA barva

 

 

FIZIOLOŠKI POMEN ORANŽNE BARVE

Oranžna barva krepi pljuča, vranico in trebušno slinavko. Spodbuja delovanje srca, spolne organe, pospešuje prebavo in dviga apetit. Povečuje odpornost telesa. Pod njenim vplivom se izločajo telesne tekočine.
Daje občutek prijetnosti, veselja in ugodnega počutja. Je barva veselja, družabnosti in zadovoljstva. Pomaga premagovati utrujenost in nam vliva novo moč. Stimulira telo, duševnost, posreduje vitalnost, veselje, toplino, igrivost, čustvenost,... Oranžna barva je emotivni, čustveni stimulans.PSIHOLOŠKI POMEN ORANŽNE BARVE

​Oranžna barva je mešanice rdeče in rumene barve in zato združuje v sebi silnost rdeče in živahnost rumene barve.

​Psihološki učinki oranžne barve: ustvarjalnost, navdušenje, živahnost, poživitev, toplota, zabavnost.​BARVA DUŠE

​​Če se radi oblačite v oranžno ste dejavni, nepotrpežljivi in tekmovalnega duha. Samostojni, praktični in ustvarjalni, s polno energije in tudi polno nemira.

​Če ne marate oranžne barve, je to lahko zaradi duševne in telesne izčrpanosti.POMEN ORANŽNE BARVE V PROSTORU

​Oranžna barva je najprimernejša za dnevne sobe, kuhinje z jedilnico, prostore za rekreacijo. Ni primerna za pisarne in druge delovne sobe, spalnice in druge prostore za sprostitev in počitek, saj nam ne da spati. Prostor naredi topel, daje občutek opore in prijateljstva, sprošča.POMEN ORANŽNE BARVE V AURI

Oranžna barva aure nakazuje na čustva, zaupanje, ustvarjalnost in družabnost. Na sposobnost povezave z ljudmi na odprt in prijazen način, na intuicijo oz. dobro predvidevanje.

POMEN ORANŽNE BARVE V FENG SHUI-JU

​​Oranžna barva v Feng Shui-ju je ugodna, z značilnostmi sreče in moči.POMEN ORANŽNE BARVE V SANJAH

​Oranžna barva v sanjah pomeni ambicijo.​

POMEN ORANŽNE BARVE PRI OBLAČILIH

​Oranžno barvo nosijo ljudje, ki so delovni, kreativni in polni energije.

Oranžno naj nosijo tisti ljudje, ki jih muči potrtost, ljudje, ki bi morali v svoje življenje vnesti več veselja in lahkotnosti.

Izogibajo naj se jo zmedeni, zbegani in klavstrofobični ljudje. Pri slabosti ali omotičnosti samo poslabša počutje.POMEN ORANŽNE BARVE V SLUŽBI

​Oranžna barva je kot zaščitni znak uniform, kot simbol pripadnosti podjetju, sinonim za družabnost, za zdravje, energičnost, praktičnost, motiviranost,...

SIMBOLIKA ORANŽNE BARVE

​Oranžna barva simbolizira energijo, ravnotežje, navdušenje, toploto, živahnost,...KROMOTERAPIJA

​Oranžna barva pomaga pri depresiji, osamljenosti, utrujenosti. Izboljšuje razpoloženje in pomaga pri zaspanosti. Pomaga pri motnjah prebave in za spodbujanje teka (anoreksija). Pri zdravljenju depresij in pesimizma. Blagodejno vpliva na cirkulacijo krvi, izboljšuje prebavo, poviša srčni utrip. Oranžna barva se uporablja za pomoč pri krčih, astmi, kroničnem revmatizmu, anemiji, žolčnih kamnih, vnetju ledvic,...

POMEN ORANŽNE BARVE V KULTURAH IN VERI

​Na Irskem predstavlja protestantizem.

Uradni dostojanstveniki na Kitajskem nosijo oranžno.
Na Nizozemskem je barva svobode.
Dalai Lama in ostali razsvetljeni budisti so oblečeni v oranžno (oranžna pomeni ponižnost).
Na Japonskem in Kitajskem velja za barvo ljubezni in sreče.
Pri nekaterih upodobitvah raja je namesto jabolka na drevesu spoznanja narisana pomaranča.VARNOSTNA BARVA

​Oranžna barva je signal za pozor-nevarnost. Morala bi biti za oznake nevarnih delov strojev (npr. vrtečih se koles, premikajočih se vzvodov,...). Tudi notranjost varnostnih naprav bi morali prepleskati z oranžno barvo, da delavca opozarja, naj jih sproti zapira. To velja zlasti za električne in pogonske naprave.

ODTENKI ORANŽNE BARVE

​Odtenki oranžne barve: mandarina, nektar, breskev, opeka, mahagonij,...ZANIMIVOSTI O ORANŽNI BARVI

​Oranžna barva je nizozemska državna barva. In sicer iz vojne za neodvisnost, pri kateri je sodeloval upornik princ Oranžni.

Na Kitajskem in Japonskem oranžna simbolizira srečo in ljubezen.
Oranžna barva izžareva toplino in veselje. Kot mešanica rdeče in rumene barve, združuje fizično energijo po rdeči in radost po rumeni barvi.

 

Je optimistična in očarljiva, prinaša spontanost in pozitiven pogled na življenje. Oranžna je odlična barva za uporabo v težkih gospodarskih časih, saj nas ohranja motivirane in nam pomaga gledati na svetlo plat življenja. Ponuja nam čustveno moč v težkih časih. Pomaga nam pri razočaranjih in obupu ter pri okrevanju od žalovanja. Pomaga pri prilagoditvi novih idej, osvobaja omejitve duha in nam daje občutek da smo kar smo.

 

S svojim navdušenjem do življenja je oranžna barva povezana z avanturo in sprejemanjem tveganj, fizično samozavestjo, konkurenco in neodvisnostjo. Oranžna barva spodbuja samospoštovanje in spoštovanje do drugih.

 

Nanaša se na socialno komunikacijo, spodbujanje medsebojnih pogovorov. Topla in vabljiva barva je spodbudna tako psihično kot fizično. Ob njej ljudje veliko razmišljajo in se pogovarjajo. Spodbuja apetit.

 

Pozitivne lastnosti oranžne barve so: družabnost, optimizem, navdušenje, veselje, samozavest, samostojnost, pustolovščina, razkošnost,...

 

Negativne lastnosti oranžne barve so: neiskrenost, odvisnost, popustljivost, pesimizem, cenenost, nedružabnost,...

bottom of page